ترنسکرایب چیست؟ تقویت لیسنینگ با کمک تکنیک ترنسکرایب
یکی از مشکلاتی که زبان آموزان با آن مواجه هستند درک بهتر و کامل لیسنینگ است؛ روش های متعددی برای بهبود مهارت Listening وجود دارد که در این میان تقویت لیسنینگ با کمک تکنیک ترنسکرایب می تواند نتایج بهتری را برای یادگیری یک زبان جدید داشته باشد. اگر شما هم می خواهید زبان تازه ای را بیاموزید و به دنبال روش کاربردی هستید پیشنهاد می کنیم این مقاله که درباره روش ترنسکرایب نوشته شده را با دقت مطالعه نمایید.
آشنایی با تکنیک ترنسکرایب
ترنسکرایب (transcription) به معنای رونویسی کردن می باشد و روشی موثر برای یادگیری لیسنینگ است. در این روش زبان آموز باید هر چیزی را که می شنود باید یادداشت کند. برای این کار فرد یادگیرنده باید قلم، کاغذ و یک فایل صوتی قابل درک از زبان مورد نظر را فراهم آورد و با شروع فایل صوتی هر چیزی که می شنود را روی کاغذ بنویسد. در ابتدا این تکنیک کمی دشوار به نظر می رسد؛ ولی به مرور و با تمرین بیشتر مهارت شنیدن برای زبان آموز ساده تر می شود و می تواند امتحانات زبان در بخش Listening را با موفقیت بگذارند یا اینکه بدون نیاز به زیر نویس فیلم زبان اصل تماشا کند.
اهمیت تقویت مهارت لیسنینگ (listening)
افزایش مهارت لیسنینگ می تواند یادگیری یک زبان جدید را بسیار ساده کند و یکی از بهترین روش ها برای تقویت این مهارت استفاده از ترنسکرایب است. برای مثال فردی که قصد شرکت در دوره آیلتس و آزمون آیلتس و تافل را دارد یا اینکه می خواهد برای تحصیل یا کار به کشور دیگری مهاجرت کند باید مهارت زبانی Listening خود را تقویت نماید تا هم در امتحان تافل و آیلتس نمره قبولی بالایی کسب کند و هم اینکه بتواند با مردم کشور مقصد ارتباط برقرار نماید. یکی از دلایل دیگر تقویت لیسنینگ این است که هنگام صحبت کردن با یک شخص که به زبان دیگری صحبت می کند در صورتی می توان به او پاسخ مناسب داد که به درستی جملات گوینده را متوجه شده باشید. در ادامه به شرح دلایل تقویت لیسنینگ با کمک تکنیک ترنسکرایب را معرفی می کنیم.
ارتباط با افراد بومی زبانی خاص
در صورتی که فردی به کشور خارجی مهاجرت تحصیلی کاری و تحصیلی کرده باشد مهارت بالا در لیسنینگ کمک می کند تا بهترین شکل با بومی زبانان آن کشور ارتباط برقرار کند. همچنین اگر به عنوان توریست به کشوری دیگر سفر نماید اگر مهارت listening بالایی داشته باشد می تواند با افراد بومی بیشتری در مورد جاهای دیدنی آن کشور صحبت کند.
درک درست محتوای صوتی
در فرآیند یادگیری یک زبان جدید زبان آموز با محتواهای صوتی مختلفی مثل فیلم، موسیقی و پادکست مواجه خواهد شد که با تقویت مهارت لیسنینگ می تواند به نحوه بهتری متوجه محتوای صوتی شود و بهره بیشتری ببرد.
قبولی در آزمون های زبان
بخش مهمی از آزمون های تافل و آیلتس که برای ورود به کشورهای خارجی برگزار می شود مختص مهارت لیسنینگ است؛ در صورتی که فرد مهارت listening خود را از طریق تکنیک ترنسکرایب تقویت کرده باشد می تواند به راحتی و بدون شرکت در دوره آیلتس در این آزمون موفق شود.
به طور کلی تقویت مهارت لیسنینگ به زبان آموز کمک می کند تا با سایر افراد انگلیسی زبان ارتباط موثرتری داشته باشد؛ همچنین ثبت نام در کلاس مکالمه زبان انگلیسی فشرده تا حد زیادی می تواند در بهبود مهارت listening کمک کند.
مزایای تقویت لیسنینگ با کمک تکنیک ترنسکرایب
استفاده از تکنیک ترنسکرایب موجب موفقیت قبل توجهی برای زبان آموزان شده است؛ در ادامه چندین مزایای این روش را بیان می کنیم.
- تقویت مهارت شنوایی فعال و درک بهتر از مفاهیم
- کاربردی بودن ترنسکرایب برای لیسنینگ بیشتر زبان ها
- آشنا شدن با سرعت صحبت کردن بومیان زبان مورد نظر
- آموختن بهتر ساختار جمله ها مثل نحوه قرارگیری درست افعال
- یادگیری تلفظ صحیح کلمات با کمک روش ترنسکرایب
- درک بیشتر لهجه و استرس روی کلمات
- آشنایی با کلمات جدید و گسترش دایره لغات بدون نیاز به خواندن کلمات مکتوب
مراحل انجام تکنیک ترنسکرایب
برای تقویت لیسنینگ با کمک تکنیک ترنسکرایب زبان آموز باید 9 مرحله را انجام دهد. این مراحل کمی دشوار به نظر می رسند؛ ولی خسته کننده نیستند و نتیجه نهایی رضایت بخشی را به ارمغان می آورد. نکته مهم در این مورد متفاوت بودن زمان میانگین انجام تمرینات برای هر فرد یادگیرنده است.
مرحله یک ترنسکرایب:
یک فایل صوتی در حد 30 ثانیه تا یک دقیقه از زبان مدنظر تهیه نمایید؛ همچنین می توانید بخشی از یک فایل صوتی بلند را انتخاب کنید. دقت داشته باشید که فایل صوتی بیش از حد ساده یا زیاد سخت نباشد که مانع پیشرفت شود یا اینکه آنقدر سخت باشد که نتوانید کلمه ای از آن را یادداشت کنید. برای اینکه از گوش دادن یا انجام تمرینات خسته نشوید بهتر است موضوع فایل صوتی انتخابی جذاب و مورد علاقه شما باشد.
تهیه فایل صوتی که شامل متن است یا فیلم دارای زیر نویس می تواند در مرحله آخر تکنیک ترنسکرایب کمک زیادی به یادگیری داشته باشد؛ ولی باید دقت کنید که تا مرحله آخر به متن نگاه نکنید. برای تقویت لیسنینگ با تکنیک ترنسکرایب عجله نکنید و برای این کار زمان آزادی را در نظر بگیرید؛ زیرا امکان دارد انجام تمرینات زمان زیادی را از شما بگیرد.
مرحله دوم ترنسکرایب
در این مرحله نیازی به یادداشت برداری نیست و باید فایل صوتی را به طور کامل یک بار گوش کرد و فقط روی درک فایل تمرکز نمود. چنانچه فایل listening سطح بالا باشد می توان به مرحله یک برگشت و فایل ساده تری را انتخاب کرد.
مرحله سوم ترنسکرایب
در گام سوم هر چیزی که از فایل صوتی به گوش می رسد یادداشت نمایید؛ همچنین می توان فایل صوتی را چند بار متوقف و روشن کرد و بارها آن را شنید تا همه جملات و کلمات را روی کاغذ نوشته شوند. برای اینکه انجام مراحل 7 و 8 راحت تر باشد بهتر است میان خط ها فاصله قرار دهید. چنانچه جایی از صوت را متوجه نشدید می توانید جای آن را در متن خالی بگذارید تا در مرتبه بعد که آن گوش می دهید آن جمله یا کلمه را یادداشت کنید.
مرحله چهارم ترنسکرایب
زمانی که مرحله سوم را تا جایی ادامه دادید که احساس کردید دیگر امکان تصحیح جملات وجود ندارد باید مرحله چهارم را شروع کنید برای این کار تمام جملات نوشته شده را بخوانید و به این سوالات پاسخ دهید:
آیا جملات نوشته شده مفهوم دارند؟ آیا با توجه به دانش زبانی خود درست بودن گرامر جملات را تایید می کنید؟ آیا املای کلمات درست نوشته شده است؟ در متن چند کلمه جدید می بینید؟
در صورتی که نتوانستید جای خالی کلمات را پر کنید می توانید با دانش زبانی خود کلمه ای فرضی بنویسید و آن را با علامتی مشخص نمایید تا مفهوم جمله درست شود. در نظر داشته باشید که در سایر مراحل می توان به جای کلمه فرضی، کلمات صحیح قرار داد.
مرحله پنجم ترنسکرایب
در این مرحله مجدد با تمرکز بیشتری به فایل صوتی گوش دهید تا بتوانید جاهای خالی در متن را با کلمات فرضی پر کنید. در واقع با انجام مرحله پنجم می توانید متن نوشته شده را با دقت بهتر و بیشتری کامل نمایید.
مرحله ششم ترنسکرایب
در صورتی که هنوز جای خالی بعضی کلمات با کلمات درست پر نشده اند می توان مرحله چهارم و پنجم را دوباره انجام داد تا کلمات مناسب را بتوان در متن گذاشت. این مرحله اختیاری بوده و به متن نوشته شده بستگی دارد.
مرحله هفتم ترنسکرایب
با انجام مرحله هفتم خیالتان آسوده می شود؛ زیرا می توانید متن یادداشت خود را به معلم زبان یا فردی که به زبان مورد نظر تسلط دارد نشان دهید و از او بخواهید آن را تصحیح کند. در صورتی که به چنین افرادی دسترسی ندارید می توانید به متن فایل صوتی رجوع کنید و از آن طریق اشکالات متن خود را تصحیح نمایید.
مرحله هشتم ترنسکرایب
در این مرحله بعد از کامل کردن متن یادداشت باید دوباره فایل صوتی را گوش دهید تا ذهن بیشتر با کلمات جدید آشنا شود. در واقع مرحله هشتم روش ترنسکرایب به زبان آموز کمک می کند تا تلفظ صحیح کلمات و جملات جدید را یاد بگیرد و با لیسنینگ آن ها ارتباط برقرار کند.
مرحله نهم ترنسکرایب
در مرحله آخر باید هنگام خواندن متن صحیح صدای خود را ضبط کنید؛ با این کار ذهن تلفظ کلمات را می شنود و بیشتر کلمات در ذهن می مانند. همچنین انجام مرحله نهم از روش ترنسکرایب کمک زیادی به تقویت صحبت کردن (Speaking) زبان مدنظر خواهد کرد.
نکته: علاوه بر تکنیک ترنسکرایب استفاده از بسته خودآموز مکالمه تمامی سطوح نیز می تواند موجب تقویت لیسنینگ شود و به عنوان یک روش مکمل عمل کند.
تاثیر تکنیک ترنسکرایب در تقویت لیسنینگ
هنگامی که فایل صوتی یا ویدئویی را طی مراحل ترنسکرایب به متن تبدیل می کنید می توانید جزئیات بیشتری از محتوای صوتی را متوجه شوید و با انجام تمرین و تکرار آنها مهارت لیسنینگ به بهترین شکل بهبود خواهد یافت. تکنیک transcription یکی از روش هایی است که در دوره آیلتس برخی موسسات آموزشی برای بهبود مهارت لیسنینگ زبان آموزان نیز استفاده می شود.
جمع بندی
تکنیک ترنسکرایب می تواند برای زبان آموزان کمی سخت و زمان بر باشد؛ ولی انجام تمرینات مرتب و تکرار آنها می تواند نتیجه رضایت بخشی را به ارمغان آورد. برای مثال اگر هر روز و به مدت دو ماه یک فایل صوتی چند دقیقهای را Transcribe کنید در پایان می توانید در آزمون آیلتس نمره 7 و حتی بیشتر را به دست آورید. توجه نمایید که روش ترنسکرایب علاوه بر اینکه باعث تقویت مهارت شنیداری می شود می تواند در افزایش دقت و تقویت حافظه زبان آموز نیز تاثیر بسزایی داشته باشد.
مشاوران ما در مرکز زبان هیراد هم اکنون آماده پاسخگویی به سوالات شما دراین زمینه می باشند.
ارتباط در واتس اپ: کارشناسان آنلاین
ساعت کاری این بخش: 9 الی 20:30
جستجو
پست های اخیر
مشاوران ما در مرکز زبان هیراد هم اکنون آماده پاسخگویی به سوالات شما می باشند.
ارتباط در واتس اپ: کارشناسان آنلاین
ساعت کاری این بخش: 9 الی 20:30